rookvrije generatie

Gezondheidscentrum Winsum en de nabije omgeving rookvrij !

Nieuws februari

Sociaal Team:
Er wordt niet meer gesproken over het CJG (centrum voor Jeugd en Gezin) maar over het Sociaal Team; het CJG is opgegaan in het Sociaal Team, samen met de Wmo en nog  andere partijen..
    
WMO/sociale teams
De Wmo maakt onderdeel uit van de Sociale Teams Het Hogeland.
Dat betekent dat de collega’s van de Wmo in Winsum samenwerken met: de casemanagers Jeugd, casusregisseurs van MEE, de buurtwerkers, maatschappelijk werkers en jongerenwerkers van Mensenwerk Hogeland (uit het gebied Winsum) en de Werk- en Inkomensconsulenten van Werkplein Ability.

Inwoners die problemen ervaren op meerdere gebieden, worden niet doorverwezen naar een ander loket, maar in één keer geholpen op basis van 1-gezin, 1-plan, 1 regisseur. In het kader van privacy halen wij onze collega’s er pas bij, nadat de inwoner hier toestemming voor heeft verleend.

Om te lezen welke vormen van ondersteuning de gemeente biedt, verwijs ik graag naar bijgaande link: www.hethogeland.nl/zorg-en-ondersteuning .
Hier is informatie te vinden over zowel de Wmo als ook Jeugdhulp.

Voor de diensten van Mensenwerk Hogeland en het in contact treden met hen verwijs ik naar de link: www.mensenwerkhogeland.nl/contact

Fysiotherapie de Marne & Fysiotherapie GC Winsum

In de periode van 11 februari ™ 19 april a.s. heeft onze praktijk een nieuwe stagiaire; zij zal worden begeleid door Beitske en Jellina.

Even voorstellen:
Hoi!  Ik ben Doortje Winter, 21 jaar, en ik zal de komende 10 weken stage lopen in fysiotherapiepraktijk De Marne in Winsum.
Ik studeer fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen, ik ben bezig met mijn derde jaar. Ik kijk er erg naar uit om komende periode in team de Marne te gaan werken.
In mijn vrije tijd maak ik muziek met mijn band en daarnaast kun je me geregeld vinden op het basketbalveld. Ik vind het erg leuk om sportief bezig te zijn.
Tot ziens in De Marne!

Doortje

Uit de logopediepraktijk:
In december werd de nascholing Oromyofunctionele therapie – verdieping gevolgd. Tijdens deze tweedaagse cursus werd extra nadruk gelegd op het belang van het aanleren van neusademen en dus het afleren van mondademen. In de logopediepraktijk wordt altijd al aandacht besteed aan het afleren van schadelijke mondgewoonten. Vanwege de enorme gevolgen van mondademen op de gezondheid wilde ik graag het onderstaande met jullie delen.

Neusademen/ mondademen
De neus is bedoeld voor de ademhaling. De neus zorgt voor een goede  ‘airconditioning’: reinigt de ingeademde lucht van grotere en kleinere onzuiverheden, verwarmt de inademingslucht tot op lichaamstemperatuur ook bij grote temperatuursverschillen en voegt waterdamp toe: bevochtigt.
De neus vormt de helft van de inademingsweerstand en zorgt zo voor opbouw van spieren.
 
De mond daarentegen is niet specifiek bedoeld voor de ademhaling.
Wanneer deze toch wordt gebruikt als ademweg, ontstaat er op den duur een hele scala van problemen. Door een verminderde of afwezige luchtstroom door de neus is er afname van het reukvermogen.
De afvoer van neusslijm vermindert, waardoor een goede voedingsbodem ontstaat voor bacteriële infecties met als mogelijk gevolg opgezwollen neusslijmvlies, vergrote neusamandel en chronisch ontstoken holtes.
De door de mond ingeademde lucht wordt bevochtigd door het speeksel. Mondademen veroorzaakt daardoor dorst.
De hoeveelheid speeksel neemt af, waardoor gebit en tandvlees minder goed worden beschermd en kans op gaatjes en tandvleesontstekingen toeneemt.
Bovendien neemt ook de slikfrequentie af door de vermindering van de hoeveelheid speeksel, waardoor de buis van Eustachius minder vaak wordt geopend en de drainage van het middenoor afneemt.
De kans op middenoorontsteking wordt groter.
Door de mondademhaling staat de mond open. Daardoor ligt de tong niet langer hoog in de mondholte tegen de binnenrand van de bovenkaak zoals het behoort.
De normaal constante lichte druk van de tong tegen de binnenrand van de bovenkaak zorgt voor een zijwaartse groei van de bovenkaak naar beide zijden.
Wanneer deze druk wegvalt, zal de bovenkaak naar voren en ophoog groeien, waardoor er een hoog en gotisch gehemelte ontstaat.
De ruimte voor groei van de neus in verticale richting neemt af en het zich ontwikkelend neustussenschot loopt kans scheef te groeien.
De bovenkaak neemt geleidelijk een V-vorm aan. Deze vorm leidt tot afwijkingen in de stand van tanden en kiezen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat bij een verminderde neusademing ook de spierkracht in de spieren van de onderkaak afnemen en daarmee de lange gezichtsvorm verklaren die zo karakteristiek is voor mensen die mondademen als gewoonte hebben.
Ook de spieren in de tong zullen vaak een sterkere voorwaartse beweging krijgen, die afwijkende articulatie (slissen-lispelen) verklaart.
Intussen wordt ook erkent, dat mondademing een van de hoofdoorzaken van Slaap afhankelijke ademhalingsstoornissen (SAAS)- problemen. Onder de symptomen vallen snurken, ochtendmoeheid en leerproblemen met extreme gevallen waarbij de ademing ’s nachts soms stopt.
Deze medische aandoening wordt Obstructief slaapapneu (OSA) genoemd. Onbehandeld kan SAAS leiden tot grote en ernstige gezondheidsproblemen, die op volwassen leeftijd een slechtere kwaliteit van leven kunnen veroorzaken.

Fysiotharepie Van der Vegt start met cursus: ZwangerFit en MamaFit


Zwanger fit


Nieuws januari

Diëtetiek: Op 30 december is Marjolein Vos is bevallen van een dochter, Rozemarijn.
Het gaat heel goed met ze.

Uit de logopediepraktijk: Jongetje (3 jaar) had een flinke buil op zijn hoofd. Toen ik informeerde hoe dat was gekomen: ‘papa mama bed valt’  ‘Oh, ben je uit papa en mama’s bed gevallen?’ ‘Ja, jij ‘hoord?’ (heb jij het gehoord?)

Fysiotherapie de Marne & Fysiotherapie GC Winsum

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Vanaf 2019 is er meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht verwijzen naar een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI). De verwachting is dat meer aandacht voor preventie zal leiden tot minder beroep op andere vormen van zorg en meer participatie (actieve deelname). Onze praktijk is van plan om aanbieder van GLI te worden.
    
Diabetes Challenge
Daarnaast is onze praktijk in samenwerking met het Gezondheidscentrum van plan om iets met de Diabetes Challenge te doen, zodat weer meer Winsumers in beweging komen. We denken hierbij aan een wandelevenement in de lijn van de Nationale Diabetes Challenge; d.m.v. wekelijkse wandelingen werken deelnemers samen met zorg- en sportprofessionals aan een gezonde leefstijl. We denken aan deelnemers met Diabetes, overgewicht en/of bewoners van Winsum en directe omgeving die door omstandigheden niet of te weinig bewegen.
Hoe de invulling er exact uit zal komen te zien is nu nog niet bekend, hierover volgt later meer.

Afscheid
Nadat per 1 januari Stefan van der Horn de praktijk heeft verlaten, stopt nu ook zijn zus Claudia van der Horn met haar werkzaamheden als sportinstructeur. Claudia gaat opnieuw een opleiding volgen; zij zal per 1 februari starten met de BBL opleiding Verzorgende IG bij de Noorderpoort. We wensen haar veel succes en plezier op dit nieuw ingeslagen pad!
De hierdoor ontstane vacature wordt opgevuld door Koen Aalders.

Even voorstellen
Hallo, ik ben Koen en ik zal op verschillende vestigingen te zien zijn als fysiotherapeut en sportinstructeur. In 2017 ben ik afgestudeerd en sindsdien ben ik aan het werk in verschillende praktijken en instanties. Zo heb ik 2 jaar lang bootcamp trainingen gegeven maar heb ik ook ervaring in de ouderenzorg.
Het werk bij Fysio de Marne & GC Winsum ga ik combineren met mijn huidige werk als fysiotherapeut bij De Hoven. Zo ben ik een beetje van alle markten thuis!
Ik hoop hier nog lang als fysiotherapeut/sportinstructeur rond te lopen. Zo kan ik nog veel leren en kan ik anderen ook wat leren.
Tot snel!

Koen Aalders

Koen Aalders
     

De huisartsenpraktijk heeft helaas al een tijd last van storingen aan de telefooncentrale.
Wij zijn bezig om deze problemen op te lossen.

Onze excuses voor het ongemak.

Nieuws december

Huisartsenpraktijk,
Hallo, laat ik mij even voorstellen
Mijn naam is Wilma en ben 28 jaar oud.
Ik woon samen met mijn man en onze dochter in Ulrum.
Vanaf 1 december ben ik werkzaam als doktersassistente bij Huisartsenpraktijk Winsum.
Ik hoop op een leuke samenwerking in de toekomst.
Mochten er vragen zijn, stel ze gerust!
Groetjes Wilma

wilma

 

Fysiotherapie de Marne & Fysiotherapie GC Winsum
Even voorstellen

Ik ben Giovanny Hovius. Ik ben geboren en getogen in Leens en ben 19 jaar oud.
Ik studeer Sport & Beweging niveau 4 aan het Alfa-College in Groningen.
Mijn grootste hobby is voetbal, en dit doe ik bij FC LEO in Leens. Ik ben sinds 2 maand werkzaam als sportinstructeur bij Fysiotherapie de Marne.
Ik werk met name in Kloosterburen op de avonden maar wie weet komen we elkaar ook elders een keer tegen. Ik zal altijd met plezier en passie voor u klaar staan.

giovanny hovius


Ik ben Niels Buys en ik ben 19 jaar. Ik zit in het laatste jaar van mijn opleiding sport en bewegen op het Alfa college in Groningen. Ik ben sinds kort aangenomen bij fysio de Marne/Winsum, ik ben aangenomen als sportbegeleider en zal
de bootcamp lessen gaan geven. Ik heb er erg veel zin in en hoop op een prettige samenwerking met mijn collega`s en klanten

niels buys.

Themanieuwsbrief nummer 3 is online; Gezond digitaal

de derde Themanieuwsbrief staat online, U kunt hem vinden onder het menu Themanieuwsbrief.
Dit keer is het thema: Gezond Digitaal,
U kunt er veel informatie, mogelijkheden, tips en adviezen vinden over de digitale wereld waarin we leven, in relatie tot de disciplines van het Gezondheidscentrum Winsum.
Alle disciplines hebben wederom een tekstuele bijdrage geleverd aan deze prachtige informatieve brief. 
Op de laatste pagina van de Themanieuwsbrief vindt u de contactmogelijkheden van de disciplines binnen het Gezondheidscentrum Winsum.
Wij wensen u veel leesplezier!

Wilt u reageren op de Themanieuwsbrief,  dan kunt u dit mailen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Expositie Gerry Jöris en Rob Higler

Gerry Jöris en Rob Higler exposeren van 21 februari tot 20 mei 2019 in het Gezondheidscentrum Winsum aan De Meeden 3b in Winsum.
De expositie is toegankelijk tijdens de openingstijden van het Gezondheidscentrum.
Gerry en Rob wonen sinds april 2012 in Winsum. Gerry startte met het volgen van schilderlessen in maart 2016 bij de School voor de Schilderkunst o.l.v. Antje Sonnenschein, voor velen geen onbekende. Gerry heeft inmiddels een flink aantal schilderijen gemaakt, waaronder veel landschappen, maar heeft zich de laatste maanden ook toegelegd op het maken van abstracte kunst. De laatste tijd experimenteert zij met diverse andere materialen dan het vertrouwde acryl, zoals notenbolster (bister), zachte en oliepastels en houtskool. Momenteel volgt zij een cursus portretschilderen bij Marleen Bakker.
Een volledig overzicht van Gerry’s schilderijen en tekeningen staan op www.gerrysschilderijen.nl en kunnen besteld worden via de webshop.
Rob schildert al een aantal jaren en schildert in een totaal andere stijl als Gerry. Hij heeft een aantal jaren schildercursussen gevolgd bij de School voor de Schilderkunst en volgt momenteel een cursus portretschilderen bij Marleen Bakker in Winsum. Hij werkt graag en vaak met het paletmes. Rob leeft zich uit op schilderijen die het Hogeland als onderwerp hebben.
Een volledig overzicht van Rob’s schilderijen staan op www.robhigler.nl en kunnen ook besteld worden via de webshop.
Maar Gerry en Rob ontvangen belangstellenden ook graag thuis na een telefonische afspraak.

Gerry Jöris Vrouwenportret houtskool op papier 2019     Rob Higler Boot op het wad 30x30 acryl op doek 2017
Vrouwenportret ( houtskool) door Gerry Jöris       Boot op het wad (acryl) door Rob Higler

Exposanten gevraagd

Het Gezondheidscentrum Winsum biedt kunstenaars en hobbyisten de ruimte om hun werken (op eigen risico) te exposeren. Op de begane grond en de eertse verdieping is ruimte voor maximaal 25 werken. Tijdens kantooruren zijn de werken te bezichtigen. Via de mail: gcwinsum@kpnplanet. nl   kunt u zich opgeven.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/gcwinsum/domains/gezondheidscentrumwinsum.nl/public_html/templates/gcwinsum/html/com_k2/templates/default/category.php on line 254