Nieuws april 2018

Nieuwe discipline:
CompressieZorg
Vanaf 1 april a.s is het mogelijk om therapeutische elastische kousen aan te laten meten in Gezondheidscentrum Winsum, in het pand van Fysiotherapie GC Winsum.
Elke maandagmiddag (op afspraak) zal Heleen Oldenburg van CompressieZorg daar haar aanmeetspreekuur houden. Een afspraak hiervoor maken is mogelijk via het     kantoor van CompressieZorg, op werkdagen (09.00-14.30 uur)telefonisch te bereiken via 050-7001999. Buiten deze tijden kan een bericht ingesproken worden, waarna     men de volgende werkdag wordt teruggebeld.

Therapeutische elastische kousen (TEK) worden voorgeschreven door huisartsen of specialisten. Een therapeutische elastische kous is een therapeutisch hulpmiddel dat bij verkeerd aanmeten of gebruik averechts kan werken. Er zijn verschillende soorten therapeutische elastische kousen die, net als bij medicijnen, gebruikt     moeten worden bij verschillende indicaties.
Het is daarom van groot belang dat degene die aanmeet kennis heeft van zaken.
Bij CompressieZorg is men daarvan verzekerd. Evenals dat er met zorg en aandacht gemeten én geleverd wordt.

    
Huisartsenpraktijk, even voorstellen:
Hallo allemaal! Mijn naam is Ginette de Haan, ik ben 27 jaar en woon in Hellum. Ik volg de opleiding tot doktersassistente en daarom loop ik de komende tijd op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag stage in de huisartsenpraktijk. In mijn vrije tijd doe ik veel vrijwilligerswerk. Ik ben momenteel bestuurslid van 3 verschillende organisaties: stichting Jeugdwerk de Schans, stichting Bokpop Siddeburen en Jong Goud Slochteren. Al deze organisaties zijn met name opgericht om leuke activiteiten/cursussen/feesten voor jong en oud te organiseren in de gemeente Midden Groningen. Als ik dan nog tijd over heb, mag ik graag wandelen.
    ginette


Logopedie: Op 24 maart werd het symposium ‘geprikkeld door prikkels’ in Wassenaar bezocht. Er was veel nieuws te horen over onderzoeken waarbij prikkelverwerking een rol speelt. Met nieuwe inzichten en nieuw materiaal werd met frisse blik de volgende werkweek begonnen.
Op 30 mei zal de workshop ‘Verdieping Schisisbehandeling’ worden gevolgd.


Fysiotherapie GCW:
Start Beweegtuin.
In april zijn we weer begonnen met het geven van trainingen in de Beweegtuin. De trainingen worden vanaf 2018 verzorgd door onze sportinstructeur Stefan van der Horn.
De trainingen vinden plaats op de woensdagochtend. De groep verzamelt om 10:00 uur bij de praktijk van Fysiotherapie GC Winsum en loopt dan samen met de sportinstructeur naar de Beweegtuin.
De beweegactiviteiten zijn spelgericht, ook kan de training worden afgewisseld met een wandeling waarin korte oefeningen worden gedaan.
Om 11:00 uur is de training afgelopen en komt de groep weer aan bij de praktijk.
    
Even voorstellen: Stefan
Mijn passie is mensen fysiek en mentaal sterker te maken op een leuke manier.
Deze passie is opgegroeid op de opleiding sport en bewegen aan het alfa college.
Om dit moment zit ik nog steeds op sport en bewegen en loop ik stage bij een sportstudio als personal trainer. In November ben ik aan het werk gekomen bij Fysio de Marne in functie als beweegtuin begeleider, pilates instructeur en als medisch
fitness begeleider.
    stefan
    
Even voorstellen: Claudia
Mijn naam is Claudia van der Horn. Na het afronden van mijn opleiding in 2017 op     het Alfa college sport en bewegen, ben ik gediplomeerd lifestyle coach en fitness instructeur. Sinds april 2017 ben ik werkzaam bij de fysio praktijk in Kloosterburen. Binnen de praktijk in Kloosterburen verzorg ik samen met Titia Smit de basis fitness. Een paar maand geleden heb ik een aantal medische sportgroepen overgenomen van Edwin in Winsum en Wehe-den-Hoorn. Op de maandag ben ik van 7:45 uur tot 10:45 uur in Wehe-den-Hoorn, en van 11:00 uur tot 14:00 uur in Winsum. Op de woensdag van 8:30 uur tot 11:30 uur in Winsum en op donderdag van 13:30 uur tot 15:30 uur in Wehe-den-Hoorn. Het is een erg leuke en afwisselende baan, ik heb het daarom ook erg naar mijn zin bij fysiotherapie de Marne en Fysiotherapie GC Winsum.

claudia

Apotheek/TSN: wederom een mooie samenwerking tussen twee disciplines binnen het GCW. Donderdag  19 april jl. hebben Abel Brondijk (apotheker) en Ineke Wolters (verpleegkundige Thuiszorg)  voorlichting gegeven in de Dorpskamer van Winsum over veilig medicijngebruik.  Het thema was “Verslik u niet”
 
Met behulp van deze themabijeenkomst is de kennis van de deelnemer over verantwoord medicijngebruik vergroot.
We hebben o.a. de volgende onderwerpen besproken: wisselwerkingen van medicatie, bijwerkingen en dosering, medicatie op de juiste manier gebruiken.
We hebben vele tips gegeven over het gebruik van medicatie en de hulpmiddelen die er zijn.
Obstipatie en slaapproblemen is een veel voorkomend probleem bij ouderen, hier hebben we extra aandacht aan besteed.
Met 25 belangstellenden kunnen we terug zien op een succesvolle middag.

Maandelijks is er op donderdagmiddag een bijeenkomst in de Dorpskamer tussen 14.00 en 16.00 uur. De Dorpskamer is een initiatief van Ouderenwerk Winsum.

TSN: Begin april hebben Monique Meijerink en Ineke Wolters het “ Terra” praktijkonderwijs bezocht in Winsum.
De reden hiervoor was om de (thuis)zorg te promoten.
Omdat de vergrijzing toeneemt en er steeds minder verzorgend en verplegend personeel is, moeten we dit prachtige beroep promoten.
We hebben enthousiast vertelt over ons vak en welke mogelijkheden er zijn, om je     verder te ontwikkelen.
Daarnaast hebben we hulpmiddelen laten zien die we binnen  de Thuiszorg veel tegen komen, zoals: baxtersysteem en  easy-slide.
De leerlingen konden ook een bloedsuikerwaarde laten prikken, dit vonden de leerlingen heel interessant.
De docent had een groep leerlingen uitgenodigd, die belangstelling voor de zorg hadden. Deze groep bestond uit 15 leerlingen.
Wij kijken terug op een succesvolle bijeenkomst.

Uitleen en verhuur van hulpmiddelen bij de apotheek

De apotheek is het uitleen- en/of verhuurpunt van Vegro hulpmiddelen in Winsum.
Op de pagina van de apotheek en de pagina Service, vindt u meer informatie
N.B.  de apotheek is tussen de middag gesloten van 12.00-13.00 uur!

Huisartsenspoedpost Winsum per 1 april 2018 gesloten

Met ingang van 1 april 2018 is de huisartsenspoedpost in Winsum gesloten.
De huisartsenpraktijken in het Gezondheidscentrum blijven uiteraard aanwezig in het pand.

Heeft u ‘s avonds, ’s  nachts, in het weekend of tijdens feestdagen met spoed een huisarts nodig?
Vanaf 1 april wordt u doorverwezen naar de nieuwe huisartsenspoedpost bij het Martini Ziekenhuis in Groningen.
Van Swietenlaan 2b (op het terrein van het Martini Ziekenhuis)
9728 NZ Groningen
Openingstijden: avond 17.00 - 08.00 uur, overdag in het weekend 08.00 - 8.00
0900-9229

Heeft u met spoed thuis een huisarts nodig?
Dan verandert er niks.
De visiteauto van Doktersdienst Groningen blijft op dezelfde wijze aanwezig in het gebied.  

Dienstapotheek
De Martini Apotheek heeft de functie van dienstapotheek. Dat betekent dat u uw voorgeschreven medicatie na een bezoek aan de Martini Apotheek meteen mee kunt krijgen. Tussen 22.00 ‘s avonds uur en 8.00 ’s ochtends kunt u deze recepten bij de balie van de huisartsenspoedpost ophalen.

Gewijzigde openingstijden van apotheek Winsum met ingang van 1 april 2018

De CDDG, Centrale Doktersdienst Groningen heeft besloten per 1 april te stoppen met de weekenddiensten op de locatie in Winsum.

In verband met deze sluiting is ook Apotheek Winsum
vanaf 1 april 2018 in het weekend en op feestdagen gesloten

Voor het afhalen van uw medicatie buiten de openingstijden kunt u gebruik maken van onze :
- medicatielockers (24 uur per dag, 7 dagen perweek)
- afgiftepunt bij de Albert Heijn, Obergon 2 in Winsum (servicebalie tijdens openingstijden van de supermarkt)

Buiten onze openingstijden kun u met uw recept terecht bij:
Martini Apotheek:
Tussen 08.00-22.00 uur, ingang voorplein van het Martini ziekenhuis
Tussen 22,00-08.00 uur, melden aan de balie in het Martini ziekenhuis bij de spoedingang
Meer informatie op www.martiniziekenhuis.nl/MartiniApotheek

Apotheek Hanzeplein (tegenover het UMCG) er zijn beperkte openingstijden:
Maandag - zaterdag van 08.00-20.00 uur
Zondag van 12.00-17.00 uur.

Nieuws maart 2018

Logopedie, even voorstellen,
Hallo! Ik ben Christy Vermue, 23 jaar en ik studeer Logopedie op de Hanzehogeschool te Groningen. Sinds 13 februari loop ik met veel plezier stage bij de logopediepraktijk van Ingrid van der Meulen. Ik zal hier blijven tot en met juni.
Op het moment woon ik in Groningen, maar ik kom oorspronkelijk uit Winsum. Mijn hobby's zijn gitaar spelen, zingen, naar concerten gaan, wandelen bij het Paterswoldse meer, reizen, naar de Vismarkt gaan voor verse producten (en daar lekker van koken), samen eten/spelletjesavonden organiseren, naar de Ierse pub gaan en koffie drinken met mijn vrienden, vriend Jan en/of familie.
Ik hoop dat jullie via deze weg een beetje meer over mij te weten zijn gekomen! Ik  ben altijd in voor een gesprek dus vraag mij gerust iets.

foto Christy Vermue}

Christy

Fysio GCW/TSN:
Tijdens het Alzheimer café van 15 maart in verzorgingshuis Winkheem,  hebben José de Vries (fysiotherapeut) en Ineke Wolters (verpleegkundige) een presentatie gegeven over “valpreventie” bij dementerende ouderen.
We gaan door het leven met vallen en opstaan.
Het probleem bij ouderen is echter dat bij hen de kans op vallen groter is, het opstaan veel moeilijker en de kans om iets te breken veel groter. Wat er bij een breuk gebeurt, is soms niet te overzien: opeens is men patiënt en afhankelijk van een ander geworden. Alle reden om te proberen vallen te voorkomen.
Hoewel bij dementie soms een specifieke benadering wordt gevraagd, kun je thuis veel doen om vallen te voorkomen en neemt de kans op vallen af met voldoende beweging.
Tijdens deze presentatie werd   meegeven wat de oorzaken van een valpartij kunnen zijn en hoe deze voorkomen kan worden. Daarnaast werd uitleg gegeven om er bewust van te worden hoe je goed op kunt staan vanuit een stoel en waar je vooral op moet letten. Tenslotte wordt uitleg gegeven over hoe je zelfstandig weer omhoog kunt komen wanneer je gevallen bent.

Huisartsenpraktijk, even voorstellen:
Mijn naam is Reina Westerdijk en ik ben sinds 1 maart de nieuwe huisarts in opleiding bij Sjoerd Dijkema.
Ik ben begonnen aan het laatste jaar van de opleiding en zal tot  ongeveer mei/juni 2019 hier in de praktijk werkzaam zijn.

reina

Reina

Fysiotherapie GCW:
Nu ook EPTE® therapie bij Fysiotherapie de Marne & Fysiotherapie GC Winsum.
Jellina Mulder en Ingrid Woldring hebben in het begin van het jaar de cursus EPTE gevolgd.
EPTE (Echogeleide Percutane Electrolyse) is een nieuwe, innovatieve behandelmethode voor langdurige, slecht herstellende peesklachten. EPTE therapie wordt veelvuldig en succesvol toegepast bij matig en slecht herstellende letsels. Veelal bij topsporters en bij overbelastingsletsels. De EPTE behandeling is bedoeld om de vicieuze cirkel van pijn te doorbreken en wordt altijd ondersteund met
een speciaal trainingsprogramma om de spieren en pezen weer sterker, gezonder en beter belastbaar te maken.
Behandelindicaties zijn o.a.:
    ● Pijn net onder de knieschijf, aan de kniepees (jumpersknee)
    ● Pijn aan de achillespees (achillodynie)
    ● Chronische elleboogpijn (tenniselleboog)
    ● Chronische schouderpijn (supraspinatus pees)
    ● Hielspoor (plantaire fasciopathie)
De techniek is vooral inzetbaar bij langdurige peesklachten waarbij het weefsel niet goed geneest. Wanneer klachten chronisch worden nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen worden “moe” en de fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Middels percutane elektrolyse wordt er getracht dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op
de pijnlocatie te herstellen. Onder echogeleiding wordt er een naaldje in het te behandelen gebied gebracht. Een elektrische prikkel zorgt daarna voor het therapeutische effect. Samen met specifieke bewegingen van de naald zelf, het lichaamseigen herstelvermogen precies op de plek waar dat nodig is. In combinatie met een intensief trainingsprogramma zorgt dit voor herstel van de peesvezels.
Een van de voordelen van deze techniek is dat er door nauwkeurige lokalisatie middels echografie het aangedane gebied rechtstreeks behandeld kan worden.
Gemiddeld is er een pijnvrij functieherstel mogelijk binnen 4 tot 6 EPTE sessies.
De EPTE behandeling wordt altijd gecombineerd met oefenvormen om de belastbaarheid en het natuurlijk herstel van de pees te bevorderen.
De EPTE therapie kost bij Fysiotherapie de Marne & Fysiotherapie GC Winsum naast een behandeling niets extra’s.
Onze EPTE® therapie therapeuten zijn Jellina Mulder en Ingrid Woldring.
   

Nieuws februari 2018

Apotheek:
Sinds 20-2-2018 heeft Apotheek Winsum een nummer-systeem van Q-pharmacy in gebruik genomen.
Middels een zuil in de apotheek kan de patient zich aanmelden en krijgt een briefje met nummer.
 
Op een scherm in de wachtruimte kan de client zien wanneer hij/zij aan de beurt is en bij welke balie.
Mocht het druk zijn dan kunnen de collega's bij het aanschrijven en uitvullen ook zien dat de wachttijd oploopt en zonodig bijspringen om de wachttijd zo kort mogelijk te houden.

Huisartsenpraktijk: even voorstellen,

Beste lezers, medewerkers van het gezondheidscentrum,
Omdat ik vanaf 1 februari 32 uur per week werkzaam ben bij de huisartsenpraktijk wil ik mij via deze weg graag aan jullie voorstellen.
Mijn naam is Judith de Vries, 30 jaar en woon samen met mijn vriend en dochter van 5 maanden in de oude, verbouwde brandweerkazerne van Usquert.
Vanaf 2010 ben ik werkzaam als doktersassistente, eerst in roningen en vanaf nu dus in Winsum. Erg prettig, zo dicht bij huis!
Als ik vrij ben breng ik mijn tijd natuurlijk het liefste door met mijn gezinnetje maar ook mag ik graag fitnessen en wandelen.


judith de vries
Judith

CJG even voorstellen,
mijn naam is Suzanne Rotteveel, 31 jaar , woonachtig in Groningen en ik ben per 1 februari 2018 begonnen als casusregisseur bij het CJG in Winsum. Voordat ik in het altijd-gezellige-Winsum terechtkwam heb ik een aantal jaar gewerkt als creatief therapeut op verschillende scholen in de provincie Groningen en ik heb gewerkt op een Buitenschoolse Opvang in Groningen. Na 7 jaar op dezelfde werkplek te hebben gewerkt was ik toe aan een nieuwe uitdaging en zo kwam ik bij MEE (en het CJG)  terecht. Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag en ik hoop snel met jullie kennis te maken (als we dat al niet hebben gedaan)! 

Suzanne

Suzanne

Apotheek: even voorstellen,

Ik ben Rianne Alders-de Boer en sinds 1 februari 2018werkzaam als apotheker in apotheek Winsum. Ik heb de opleiding Farmacie aan de RUG in Groningen gevolgd en ben in 2012 afgestudeerd. Hiervoor heb ik een aantal jaren in het Martini Ziekenhuis in Groningen gewerkt. Het laatste jaar heb ik hier gewerkt als verpleeghuisapotheker en de farmaceutische dienstverlening voor verschillende instellingen in de regio verzorgd.
Ik woon met mijn man en zoontje in Friesland, landelijk gelegen tegen het dorpje Sumar aan (tussen Drachten-Burgum). Ik breng graag mijn vrije tijd door met familie en vrienden. Hiernaast houd ik van reizen, koken, klussen, winkelen of gezellig afspreken met vriendinnen. Mocht je nog (farmaceutische) vragen hebben? Schiet me gerust aan!

lianne

Rianne

Fysiotherapie GC Winsum:
Nieuw EPD programma ‘Fysio One’
We zijn per 1 januari 2018 overgegaan op een ander computersysteem.
Eind november j.l. hebben we hiervoor een training gehad op de praktijk.
Onze patiënten krijgen voorafgaand aan de eerste behandeling per email een afspraakbevestiging alsmede een intakevragenlijst toegestuurd. Hiervoor krijgen zij van ons een toegangscode om in te loggen. In de intakelijst wordt hen o.a. gevraagd om de persoonlijke gegevens in te vullen en natuurlijk informatie over hun klachten en gezondheid.
De patiënten hebben een eigen patiënten portaal, waarin zij hun vorderingen kunnen volgen. Ook wordt hen regelmatig gevraagd om een vragenlijst in te vullen.
Tot op bepaalde hoogte kunnen patiënten ook zelf informatie in hun dossier toevoegen.
We werken nu ongeveer twee maanden met het nieuwe systeem en het begint al aardig te wennen. Toch ontdekken we iedere dag nog nieuwe mogelijkheden.
Het is een flinke verbetering; wanneer we het systeem straks goed onder controle hebben,hebben we minder tijd nodig voor de dossiers en dus meer tijd voor de patiënt!

Nieuws januari 2018

Mededelingen vanuit het bestuur:
Vrijdag j.l heeft het bestuur weer vergaderd.
De hieronder genoemde zaken zijn daarbij aan de orde geweest:
Klachtenfunctionaris
De onafhankelijke klachtenfunctionaris Hilly Mast heeft na een kennismakingsronde een goed beeld gekregen hoe de verschillende disciplines omgaan met ontevredenheid cq klachten van cliënten. Daarbij heeft ze ook verkend hoe de afstemming zou kunnen zijn tussen haar werkzaamheden als klachtenfunctionaris en die van de disciplines.
Hilly heeft in een open sfeer met alle vertegenwoordigers van de disciplines kunnen spreken en zij heeft ervaren dat medewerkers betrokken zijn bij hun werk en cliënten en dat zij erg gemotiveerd zijn om goede zorg te verlenen.
Haar bevindingen heeft zij in een notitie aangeboden aan het bestuur en deze is in haar aanwezigheid besproken.
De klachtenfunctionaris zal als een laagdrempelige voorziening voor cliënten functioneren: het aanspreekpunt bij ontevredenheid. Zo vormt zij een faciliterende-, verbindende factor tussen de cliënt en de zorgverlener.
Zij is ook het aanspreekpunt bij keten-gerelateerde problematiek, dus in de afstemming tussen verschillende disciplines of bij discipline overstijgende zaken.
De klachtenfunctionaris zal –voortkomend uit haar werkzaamheden- beleidsadviezen formuleren voor het bestuur. Minimaal eenmaal per jaar zal zij haar ervaringen (met in acht neming van de privacy) aan het bestuur rapporteren.
Hilly heeft ook kort aangegeven wat de strekking was van de klachten/ontevredenheid waar zij in het afgelopen jaar bij betrokken was.
Uit de gesprekken met de disciplines is Hilly ook  gebleken, dat er onder de medewerkers behoefte is aan een vertrouwenspersoon voor de professionals binnen het GC Winsum.
Het bestuur gaat zich de komende tijd buigen over hoe dat vorm te geven.

Stand van zaken mbt De Tirrel
De gemeenteraad heeft haar goedkeuring gegeven aan de concept plannen voor De Tirrel, waarbij het revalidatiebad is geschrapt om verschillende , met name financiële redenen. Er komt van verschillende kanten extra financiering voor dit project.
Het “gluren bij de buren” heeft dit jaar twee keer plaatsgevonden: kennismaken en een kijkje in de keuken bij de buren. Hierbij ging het met name om de inhoudelijke aspecten van de zorgverlening en de uitwisseling daarvan tussen de professionals van De Hoven en die van het Gezondheidscentrum. In de toekomst zullen we veel meer met elkaar te maken krijgen en met elkaar samenwerken.
In de werkgroep “verkeer” houden we vanuit het Gezondheidscentrum een vinger aan de pols in de plannen mbt de te verwachten verkeersstromen en het parkeren bij De Tirrel en het Gezondheidscentrum.

Zijn we op de goede weg met het Gezondheidscentrum?
Die vraag staat centraal in de gesprekken die de onafhankelijke leden van het bestuur voeren met vertegenwoordigers uit de verschillende disciplines. We maken een pas op de plaats om te bepalen of we nog op het juiste spoor zitten gezien een aantal signalen in het afgelopen jaar. Van hieruit hopen we met voorstellen te komen betreffende het bestuursmodel en de overlegvormen binnen het GCW.
De gesprekken zijn in het nieuwe jaar gestart; ze verlopen voorspoedig en in een goede sfeer.
Het levert veel materiaal op en geeft nieuwe inzichten om op door te borduren. In de bestuursvergadering van maart hopen we dit punt te kunnen agenderen en bespreken.

TSN/ Fysio GCW:
Val preventie: José de Vries (fysiotherapeut) en Ineke Wolters (verpleegkundige) hebben een themabijeenkomst georganiseerd, voor de vrouwenorganisatie “Passage voor Winsum en omstreken”, op 17 januari jl.  bij Café J&A over Val preventie.
 
Ineke heeft aangegeven wat persoonlijke en omgevingsfactoren kunnen zijn, voor een valpartij en vooral ook, wat de consequenties daarvan kunnen zijn.
Voorkomen is dan ook beter dan genezen.
José heeft uitleg gegeven over, hoe goed op te staan vanuit een stoel en waar je vooral op moet letten.
Daarnaast heeft José uitleg gegeven over, hoe kun je zelfstandig omhoog komen wanneer je gevallen bent.
Het aller belangrijkste is dan ook: rustig blijven en bedenken hoe kom ik weer veilig overeind.
 
Met 35 belangstellenden was het weer een succesvolle bijeenkomst.
Men vond het erg leerzaam!
José de Vries
Ineke Wolters

  rookvrije generatie

Gezondheidscentrum Winsum en de nabije omgeving rookvrij per 1 januari 2018!

Het Gezondheidscentrum Winsum heeft zich aangesloten bij de Rookvrije Generatie.
Een initiatief van  de Hartstichting, het KWF en het Longfonds.
Dat hebben we gedaan omdat wij het erg belangrijk vinden dat kinderen rookvrij  opgroeien.
Door actief mee te doen hopen we bij te dragen aan de bewustwording van het belang voor het rookvrij opgroeien van kinderen.
    
Het GC Winsum wil zelf een voorbeeld zijn  voor een  Rookvrije Generatie en gezond leven.Daar hoort een rookvrije werkplek bij.
In het Gezondheidscentrum geldt al jaren een rookverbod, nu wilen we het rookverbod per 1 januari 2018 uitbreiden naar ook de nabije omgeving van het Gezondheidscentrum.

Wij vragen daarom uw medewerking, door niet te roken op het terrein van het Gezondheidsplein:
Gezondheidscentrum Winsum,
Fysiotherapiepraktijk GCW 
Tandartspraktijk Winsum.

De tweede editie van de Themanieuwsbrief is online

Onder het menu Themanieuwsbrief vindt u de tweede edite van de Themanieuwsbrief, dit keer met als thema: Gezond opgroeien,
De disciplines binnen het Gezondheidscentrum Winsum hebben een bijdrage geleverd over het onderwerp. U vindt er veel informatie over kinderen in de leeftijd van 0-4, 4-12 en 12-18 jaar.
De Themanieuwsbrief kunt niet alleen online lezen maar ook liggen er op enkele plaatsen gedrukte exemplaren in ons centrum.
Mocht u op- of aanmerkingen hebben of is er een onderwerp dat u  graag eens besproken zou willen zien? Dan horen wij dit graag. U kunt reageren via de mail op : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Huisartsenpraktijk:Ondersteuner Jeugd en Gezin (OJG)

Mijn naam is Titia Free en ik ben als Ondersteuner Jeugd en Gezin (OJG) iedere donderdag aanwezig in deze huisartsenpraktijk. Ik ben als orthopedagoog ook werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en ik kan mijn kennis en ervaring benutten in de gesprekken bij de huisartsenpraktijk.
Als OJG-er kan ik ouders en/of kinderen en jongeren helpen met jeugd- en opvoedvragen. Binnen deze huisartsenpraktijk kan ik kortdurende hulp bieden waarbij ik met ouders, kind of jongere bekijk wat ze nodig hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vraag over de opvoeding, problemen van een kind of jongere op school, problemen thuis, moeilijkheden in sociale contacten of andere problemen waar een kind of ouder(s) mee kan zitten.  Soms kan het wenselijk zijn dat de problemen wat verder worden uitgezocht of dat er meer tijd nodig is om geholpen te worden met een vraag. Hiermee kan ik meedenken in wat een goede vervolgstap kan zijn. Samen met de huisarts zorgen we voor een passende verwijzing voor verdere hulp.
Voor een eerste gesprek kan er contact worden opgenomen met  de huisarts. Bij twijfel is het altijd mogelijk een kennismakingsgesprek te hebben zodat we samen kunnen kijken of ik als OJG-er aan kan sluiten bij de hulpvraag.
Tot slot kan ik als OJG-er als contactpersoon dienen tussen de huisarts, het CJG en de jeugdhulpaanbieder voor meer samenwerking. Dit gebeurt in afstemming met ouders en jongere.
foto Titia Free 2017

Titia Free

Expositie Karen Janssen

Karen Janssen,Westernieland, amateurfotografe

De beelden zijn ontstaan uit een passie voor reizen naar verre landen en een passie voor fotograferen.
De meeste onderwerpen van de expositie zijn gewoon op straat genomen!
Ook het Hogeland van Groningen is een inspirerende plek om te fotograferen.
De foto’s zijn genomen op de Galapagos eilanden, in Peru, Bhutan, Japan, Lesotho, China en op het Hogeland van Groningen.

De foto’s van Karen zijn te zien, van 16 februari tot en met 16 mei 2018, op de begane grond en de eerste verdieping tijdens kantooruren.

karen janssen

Exposanten gevraagd

Het Gezondheidscentrum Winsum biedt kunstenaars en hobbyisten de ruimte om hun werken (op eigen risico) te exposeren. Op de begane grond en de eertse verdieping is ruimte voor maximaal 25 werken. Tijdens kantooruren zijn de werken te bezichtigen. Via de mail: gcwinsum@kpnplanet. nl   kunt u zich opgeven.