Nieuws

 

rookvrije generatie

Terrein Gezondheidscentrum Winsum rookvrij !

Ideeën of suggesties ter verbetering van de service?

Aan de wand bij de patiëntenbibliotheek hangt een rode brievenbus waar patiënten o.a. verbeteringen en suggesties voor het centrum kwijt kunnen.
Het formulier voor suggesties en/of ideeën staat op de tafel bij de patiëntenbibliotheek.

Mailen mag ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend om bij het betreden van het Gezondheidscentrum een mondkapje te dragen.

 
 Regulier nieuws van het Gezondheidscentrum Winsum

Bestuur:
Een nieuwe klachtenfunctionaris.
De onafhankelijke klachtenfunctionaris van het GCW, mevr. Hilly Mast is gestopt met haar werk als klachtenfunctionaris.
Mevr. Mast heeft deze functie een aantal jaren met veel plezier en naar volle tevredenheid vervuld en vindt het nu tijd voor andere zaken.
Reden voor het bestuur om op zoek te gaan naar een nieuwe klachtenfunctionaris.
Die hebben wij gevonden in de persoon van Coby van Herksen.
De benoeming is ingegaan per 15 oktober en de overdracht van Hilly naar Coby heeft inmiddels plaatsgevonden.

Coby

De onafhankelijke klachtenfuctionars van het Gezondheidscentrum Winsum per 15 oktober: mevr. Coby van Herksen

Praktijk Koekkoek:
Marlene van Praktijk Koekkoek wil graag laten weten, dat er helaas tot nader orde weer een aanmeld stop is per 19 oktober.
De geschatte wachtlijst was weer dusdanig lang dat het de treeknormen overschreed.
Vanaf janauri 2021 gaat zij ook de dinsdagen weer werken in het Gezondheidscentrum.

Uit de logopediepraktijk
Behandelervaringen MFL (Manuele Facilitatie van de Larynx)
In een van de vorige nieuwsbrieven vertelde ik over de terugkomdag van mijn cursus MFL. Dit is een uiterst praktische methode, die ik ondanks Corona-invloeden nog heel veel toepas in de praktijk bij mensen met stemklachten en globusklachten (het gevoel dat er ‘iets’ in de keel zit).
Er is bij deze klachten vaak een te hoge spierspanning, ook vaak in het hele lichaam. Tijdens de logopedie doen we sowieso veel oefeningen voor bewustwording en oefening van een juiste houding waarbij ontspanning van het hele lichaam ook wordt geoefend. Verder doen we vaak ademoefeningen en reguliere stemoefeningen.
Bij de groep met een te hoge spierspanning in het mond- en keelgebied kan het altijd een aanvulling zijn om ook MFL te doen. De cliënt ligt op de behandelbank en ik stretch de spieren van nek, mondbodem, hals en strottenhoofdspieren. Het gaat bij de strottenhoofdspieren om zeer kleine spiertjes; het rekken hiervan kan wel enorm veel effect hebben op het gevoel in de keel. De reactie die ik vaak hoor: ‘o, het voelt ruimer!’  Ook zeggen mensen, dat het slikken wat gemakkelijker voelt.
Bij één van deze cliënten daalt de stemtoonhoogte opvallend door de behandeling; een teken van ontspanning. Het vervolg op deze behandeling is dan om dit spiergevoel te herkennen en weer te leren oproepen. De andere stemoefeningen zijn hierbij dan weer ondersteunend.
Zelf vind ik deze behandeling heel prettig om te doen; het gaat om voelen en ervaren van spanning in spieren. Mijn handen geven de informatie.
Gaandeweg leer ik de spieren van de verschillende cliënten kennen en ook merk ik of deze meer gaan ontspannen. Luisteren naar de waarnemingen van de cliënt en het effect op de stem (toonhoogte, helderheid) is dan aanvullend bij het gevoel dat ik kreeg.

Online congres Eetproblemen bij kinderen
In september-oktober werd online een 8 uur durend congres gevolgd met interessante lezingen vanuit verschillend perspectief over eetproblemen bij kinderen. Zo werden de lichamelijke oorzaken belicht, maar ook de invloed van prikkelverwerking bij kinderen met autisme. Het was w.b. de informatie een aanvulling op de bestaande kennis over dit onderwerp.
Soms waren er heel praktische tips en inzichten.
In ieder geval heeft het me weer extra doen stilstaan bij het kwetsbare systeem dat kan ontstaan wanneer eten geen plezierig moment is. Aandacht voor het verhaal van de ouders is van groot belang.
Het leuke van dit congres was, dat het gelijktijdig ook werd gevolgd door onze diëtisten, Linda en Marjolein.
Daardoor kunnen we informatie uit dit congres delen en eventueel bij (gezamenlijke) cliënten toepassen.

Themanieuwsbrief nr 5 staat online

Het thema is deze keer Preventie!
De disciplines van het GCW hebben weer mooie en leerzame bijdragen geleverd.
U kunt de Themanieuwsbrief lezen onder het menu  Themanieuwsbrief.


Expositie Ellie Schrotenboer

Van 18 september - 11 december exposeert Ellie Schrotenboer met haar paardenschilderijen in het Gezondheidscentrum in Winsum
‘Paardenpassie’ zo omschrijft ze haar voorliefde voor de onderwerpen, ‘het zijn vooral vaak paarden’
Spelend met kleur, textuur en techniek brengt ze de paarden tot leven op het doek. Probeert het eigen karakter, de expressie en emotie weer te geven. En wat ze vooral belangrijk vindt is dat het fysiek klopt. De spiergroepen, de glans, het detail, een uitdaging, altijd!
Paarden voeren de boventoon, maar ze schildert ook landschappen, andere dieren en soms portretten.

Naast het schilderen is ze bezig met brandschilderen (pyrografie). Zowel voor schilderijen als voor pyrografie werkt ze in opdracht.
Je kunt haar werk volgen op verschillende online kanalen of tijdens exposities.
Website: http://ellieschrotenboer.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/paardenschilderij/
Instagram: https://www.instagram.com/ellieschrotenboer/
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

paard

Exposanten gevraagd

Het Gezondheidscentrum Winsum biedt kunstenaars en hobbyisten de ruimte om hun werken (op eigen risico) te exposeren. Op de begane grond en de eertse verdieping is ruimte voor maximaal 25 werken. Tijdens kantooruren zijn de werken te bezichtigen. Via de mail: gcwinsum@kpnplanet. nl   kunt u zich opgeven.